Kanal Görüntüleme

Altyapı, Kanal Görüntüleme

Atıksu ve yağmursuyu kanalizasyon sistemlerinde, gelişen bakım-onarım ve temizlik teknolojileri paralelinde, bu yapılardaki ihtiyaçların, arızaların, işlerliğin kontrolüne ve tespitine yönelik kimi teknolojik gelişmeler de kendini göstermiştir. Bunlardan en ehemmiyetli ve yaygın kullanılmakta olan tespit yolu, robot kamera sistemleri ile operatör kontrolünde anlık görüntüler alınması ve bunların kaydedilmesidir.

‘CCTV (closed circuit TV) inspection’ olarak tanımlanan yolda, özel robotlar kanal içerisine sokulur. Kanal içerisindeki hareketlerini, data alışverişini bir kablo vasıtası ile yapan robotun, üzerine kurulmuş olan kamera sistemi operatör tarafından istenilen istikamete çevrilebilir. Robot, kanal içerisinde 360 derecelik görüntü alarak ve ileri geri hareket ettirilerek kanal sisteminin teferruatlı tespiti yapılabilir.

Robot dahilindeki sensörler ve kameradan ele geçirilen veriler, anlık olarak bilgisayardaki özel yazılıma aktarılır. Kanaldaki genel yapının, akışın ve diğer kaba tespitlerin yapılmasının yanında;

749

Kanal eğimi,

Kanal çapındaki daralmalar,

Ezilme, büzülme, kırılma,Çatlak boyutu,

Rabıt irtibatları,

Hat uzunluğu, gibi sayısal ve görsel veriler de kayıt

altına alınır.

Leave a comment