Robot Cihazlarla Yapılan Tespit Sonuçları

Tıkanma ve çökme gibi olayların giderek çalışamaz hale getirdiği kanalizasyon sistemlerinin randımanlı bir şekilde çalışabilmesi için belediyeler ve çeşitli işyerleri tarafından proaktif tedbirler alınır. Kanal görüntüleme de bu tip sistemlerin fonksiyonel çalışmasını sağlayan uygulamalar arasındadır. Bu yol kanal sistemleri içindeki meseleleri belirleyebilmenin en pratik yoludur.

Robot cihazlarla yapılan tespitler kanalların genel yapısı, akış vaziyeti vb.’nin yanında kanal eğimi ve hat uzunluğu, rabıt irtibatları, kanallardaki çap daralmaları ve oluşan çatlakların boyutu ile ezilme, kırılma ve büzülme gibi vaziyetleri da açığa çıkarır. Kanal görüntüleme ile belirlenen bu vaziyetler DVD kaydı haline getirilir ve ayrıntılı raporları hazırlanır. Bu amaçla üretilmiş olan cihazlar çok sayıda yan aparatlar barındırır, kaliteli dijital görüntüler ele geçirilmesini ve bu görüntülere kolayca erişilmesini sağlar. Bu tip cihazların kamera gövdeleri kameranın çeşitli şartlardan savunmasını sağlayacak sağlamlıktadır. Dış ortamlar da dahil olmak üzere değişik ortamlarda net kanal sistemi görüntüleri elde edilebilmesini sağlayan son teknoloji ürünü cihazlarla sağlanan görüntüler kolayca bilgisayar ortamına aktarılabilir.

Kanal görüntüleme yapmak için, kanal içindeki hareketlerini ve data alışverişini bir kablo aracılığıyla yapan özel robotlar kullanılır. Üzerine bir kamera sistemi monte edilmiş olan robot, kanal sisteminin teferruatlı bir görüntüsünü kaydeder. Bu görüntüler sayesinde kayıp irtibat ve bacalar saptayabilir, devamlı olarak arıza veren kanal sistemlerindeki bozuklukların sebepleri öğrenilir.

Leave a comment